Arkistoista: Skoda Octavia & Felicia 1959-1964

Huippusuositun Octavia mallinimen historia juontaa juurensa vuoteen 1959, jolloin ensimmäiset nimen omaavat autot valmistuivat Mlada Boleslavissa. Sedan malli, jota valmistettiin 1959-1964 välillä, osoittautui hyvin suosituksi täällä. Muina korimalleina nähtiin kaksiovinen farmari sekä kaunis avokorinen Felicia. Seuraavassa muutama skannaus Skoda-esitteestä, josta puuttuu päiväys, mutta sijoittunee vuosiin 1960/1961.

Ensi-Octavian muodot oli jo nähty vuonna 1955 esitellyssä 440/445/450-sarjassa. Suurin muutos hieman erilaisen keulamuotoilun lisäksi oli etujousituksen rakenteessa. Lehtijousi vaihtui kierrejousiin ja teleskooppivaimentimiin.

Vakiomallissa oli 1089-kuutioinen 43 hevosvoimainen moottori. Kahdella Jikov-kaasuttimella Touring Sport mallin myötä tehoa saatiin lisää 10 hevosvoimaa. Moottorivaihtoehdot täydensi vielä Super, jossa oli hieman vähemmän tehoa kuin TS:ssä, mutta toisaalta isompi 1221-kuutiotilavuuksinen moottori. Sähköjärjestelmä oli jo modernisti 12-volttinen.

Kaunis Felicia ei jäänyt täydeksi harvinaisuudeksi Suomessa ja tarjosi avoautoilun iloja halajavalle edullisen vaihtoehdon. Avoautoksi malli oli käytännöllinen ja sisälsi tilat neljälle. Ilmeisesti lisähinnasta auton mukaan sai lasikuituisen Hard Top-kattokuomun, jolla saatiin jo ympärivuotista käytettävyyttä. Aikakaudelle tyypilliset koristekapselit täydensivät tyylikästä kokonaisuutta.

Octavian korvasi vuonna 1964 täysin uusi malli 1000 MB, joka johdatti Skodan takatuupparikaudelle kolmeksi vuosikymmeneksi. Aivan yhtä isoa myyntimenestystä ei merkki näinä vuosina saavuttanut, kuin mitä oli nähty 50- ja 60-luvuilla, kunnes VW-aikakaudella Octavian uuden tulemisen myötä.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of