Dendrobium – sähköinen superhyperauto

Dendrobium sähköhyperauto tavoittelee 1800 hevosvoiman tehoja

Erikoiselta kuulostava nimi Dendrobium viittaa orkideasukuun kuuluvaan puikkokämmekkään. Hypertehokkaan urheiluauton historia on yllättävän pitkä. Singaporelaisen muotoilijan Ban Yinh Jheown ensimmäiset piirrokset projektista syntyivät jo 1990-luvulla. Hyppäämme ajassa eteenpäin vuoteen 2016, jolloin piirrokset esiteltiin Williamsin F1 konserniin kuuluvalle insinööritoimistolle. Heidän avustuksellaan auto koottiin ensimmäistä kertaa konkreettiseen muotoon ja esiteltiin Geneven autonäyttelyssä vuonna 2017. Projektia jatkaa nyt auton tuotantoon tähdäten yritys nimeltään Dendrobium Automotive Limited UK.

Hyperautosegmenttiin kuulumiseen oikeuttavat seuraavat järjettömät lukemat; 1800 hevosvoimaa, 2000Nm vääntömomenttia ja siitä huolimatta paino vain 1750kg. Lukemat eivät ole vielä lukkoon lyötyjä, koska kehitystyö on kesken. Suorituskyvystä tiedetään se, että huippunopeuksi on suunniteltu 200 mailia tunnissa raja, joka vastaa noin 322km/h. Kiihtyvyysarvo tulee olemaan noin 2,7 sekuntia sataseen.

Projektia vetää Nigel Gordon-Stewart, jolla on kokemusta mm. McLaren F1 -urheiluauton markkinoinnista. Gordon-Stewartin lausunnon mukaan tavoitteena on suunnitella vaikuttavin täyssähköhyperauto markkinoilla. Koko voimalinja tullaan suunnittelemaan omasta takaa nojautuen solid state battery-akkuteknologiaan, heti kun teknologia on valmis markkinoille.

Auton rakenteellisen ytimen muodostaa Protocell -hiilikuitukehikko. Hiilikuitu, komposiitit ja kevytmetallit pitävät auton painon kurissa. Orkideaa tarkoittava mallinimi viittaa kukanlehtien kaltaisesti aukeaviin oviin ja kattoon.

Pääsuunnittelijana toimii Peter Stevens, jolla on kokemusta Lotukselta ja Jaguarilta. Tarkoituksena olisi valmistaa autoa Englannissa, koska huippuosaaminen pieninä sarjoina valmistettaviin autoihin löytyy tunnetusti maasta.

Tämän vuoden alussa (2019) auto on saanut peräänsä lisänimen XP-2. Toimintasäde ja latausaika julkistettaneen lähikuukausien aikana. Näillä näkymin tuotantohaaveet on kohdistettu vuoteen 2020. Tulevaisuus tulee aikanaan näyttämään miten hankkeelle lopulta käy.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of