Puritalia Berlinetta – uusi tulokas hybridiurheiluautojen joukkoon

Italialainen Puritalia esitteli näkemyksensä klassisesta Gran Turismo -tyylisestä urheiluautosta

Vuonna 2010 perustetun Puritalia Automobilin visio peri-italialaisesta urheilu GT:stä on nyt valmis. Vain tilauksesta valmistettavan eksklusiivisen erikoisauton tekniikka on kuitenkin tiukasti tätä päivää.

Kori on tehty kokonaisuudessaan hiilikuidusta. Maalipintaan on käytetty 10 kerrosta maalia ja loppuhionta tehdään kolmeen kertaan. Kaikkiaan prosessiin sanotaan menevän aikaa 800 tuntia. Käytännössä värimaailma on täysin valittavissa oman mieltymyksen mukaan. Jopa siinä määrin, että värityyppi on mahdollista rekisteröidä käytettäväksi vain omassa autoyksilössä.

Hiilikuitua ja alumiinia sisältävä alusta on suunniteltu kevyeksi ja vahvaksi. Hiilikuituosat paistetaan uunissa 8 baarin paineessa ja 180 asteen lämpötilassa maksimi vääntöjäykkyyden saamiseksi. Jokainen jousilautanen aloitetaan työstämällä 120kg painoista alumiinilohkoa. Työstön jälkeen painoa on enää 10kg. Yhtä kokonaista palaa oleva kappale on erityisen jäykkä ja kestävä, koska siinä ei ole hitsisaumoja. Koko alusta painaa kaikkiaan vain 150kg.

Hybriditekniikka nojautuu 5-litraiseen V8-moottoriin, joka on varustettu kahdella yläpuolisella nokka-akselilla ja neljällä venttiilillä per sylinteri. Tehoa onkin sitten riittävästi tällä reseptillä eli 750 hevosvoimaa ja vääntöäkin 878Nm. Mekaanisesti ahdettu kompressori tuottaa 11 PSI:n ahtopaineen ja on varustettu kahdella välijäähdyttimellä. Tehosta huolimatta on mukava tietää tänä ekologisuuden aikana, että Euro 6 normit täyttyvät.

Hybriditekniikan toisen osapuolen muodostaa tehokas sähkömoottori. Sähkömoottorissa on 360Nm vääntöä ja 215 hevosvoimaa tehoa. Sähkömoottorin vääntö välitetään suoraan takapyörille. Näin vääntö on heti saatavilla aina 7000 kierrokseen saakka. Moottorin lämpötilaa valvotaan ja tehostetaan tarvittaessa öljyjäähdytyksellä, jonka virtauskierto on 20 litraa tunnissa.

Kaksi litiumioniakkua on Puritalian suunnittelemat ja kooltaan yhteensä 5,2 kilowattituntia. Akkujen latausaika on 230 voltilla hieman yli kolme tuntia. Hybridiautolle tyypillisesti akut keräävät virtaa jarrutusten yhteydessä sekä auton rullatessa vapaalla. Berlinetta kulkee vain sähköä käyttäen maltillisen 20 kilometrin matkan. eMozione nappia painamalla saadaan 370Nm lisävääntöä 45 sekunnin ajaksi.

Vaihteisto on 7-vaihteinen ja sijaitsee takana. Vaihteen vaihdot tapahtuvat ultranopeasti eli 150 millisekunnissa.

Sisältä löytyy hiilikuituteemaa lisättynä käsinkiillotetulla alumiinilla. 10-tuumaisella kosketusnäytöllä hallitaan auton toimintoja. Kosketusnäytön alapuolella olevilla Quick Command joystickeilla kerrotaan olevan helppoa hallita valaistusta ja ilmastointia. Mittaristo on nykytyylin täysin digitaalinen 3D efektein ja animaatioin. Istuimet ovat italialaista nappanahkaa ja tietysti sähkösäätöiset.

Berlinetta nimellä kulkevan mallin tuotanto on rajoitettu vain 150 kappaleeseen. Jokainen valmistetuista autoista on yksilöity asiakkaan toiveiden mukaan. Puritalian filosofian mukaan jokainen asiakas on merkin lähettiläs ja siksi asiakas otetaan mukaan auton jokaiseen suunnitteluvaiheeseen. Henkilökohtainen suunnittelija on valmiina toteuttamaan kaikki asiakkaan toiveet. Jotkin autoon valittavista optioista on suunniteltu käytettäväksi vain yhtä yksittäistä autoa varten. Jotkin muut optiot esimerkiksi hiilikuidunvärinen kori on varattu vain kymmeneen autoon ja aerodynamiikkapaketti vain viiteen autoon.

Veroton lähtöhinta kotimaassa on alkaen €465,000, joka saattaa rajoittaa hieman ostointoa jo kotimaassaankin.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of