Ulster Folk & Transport Museum, Pohjois-Irlanti

Ulsterin museoalue Belfastissa, Pohjois-Irlannissa tarjoaa laajan kokonaisuuden alueen menneisyydestä. Puistoon levittäytyvällä alueella on nähtävää helposti pariksi päiväksi. Museokylän lisäksi alueella sijaitsee muun muassa tieliikennemuseo. Kahteen erilliseen rakennukseen sijoittuva kokoelma kattaa kulkuvälineet hevoskärryistä höyryvetureihin.

Rover Motor Company valmisti erikoisesti aukileikellyn mallin, jolla haluttiin esitellä uuden mallin rakenteellisia ratkaisuja. Näyttelymalli on ollut esillä autonäyttelyissä vuoden 1976 aikana. Vuoden autoksi 1977 valittu Rover 3500 oli tilava sisältä ja erityisen aerodynaamisesti muotoiltu. Moottorivalikoima oli laaja dieselistä bensa veekasiin. Malli jäi viimeiseksi Roverin kokonaan suunnittelemaksi.

Jokaiseen vakavasti otettavaan automuseoon kuuluu rekvisiittana wanhan ajan sepän verstas työkaluineen. Tässä Austin jarruremontin kohteena.

Morrison Electricar vuodelta 1948. Bernard Hughesin leipomo käytti lyhyempiin matkoihin tätä sähkökäyttöistä pientä jakelupakua. Morrison valmisti sähkökäyttöisiä kulkuneuvoja aina 1980-luvulle saakka. Persoonallisen näköiset jakeluautot tulivat tutuiksi varsinkin leipomo- ja maitotuotteiden lähijakelussa.

Nobel 200 oli Pohjois-Irlannissa lisenssillä valmistettu alunperin saksalainen kääpiöauto. 200-kuutioinen Sachsin 1-sylinterinen kaksitahtimoottori tarjosi noin 9 hevosvoiman tehon. Kaikki Nobelit olivat väritykseltään samanlaisia – vaalea ylhäältä ja tummansininen alhaalta. Short Brothers & Harlandin kokoonpanotehdas sijaitsi Newtownardsissa, Belfastin liepeillä. Suurin osa komponenteista kuljetettiin paikan päälle eri alihankkijoiden toimesta. Esimerkiksi Bristolin lentokonetehdas toimitti lasikuituiset korimuotit. Toiminta oli kuljetuskustannusten takia kannattamatonta ja tuotanto päättyi noin 1000 valmistuneen auton jälkeen vuonna 1962. Tuohon aikaan sai jo oikeitakin autoja ja hintaetua kääpiöautoissa ei enää ollut.

Chambers oli ensimmäinen irlantilainen autonvalmistaja. Noin 500 korkealuokkaista käsityönä valmistettua autoa nikkaroitiin 25 vuoden aikana. Yksi harvoista säilyneistä on vuosimallia 1925 ja museon kokoelmissa. Limousine korissa kuljettaja on osiksi ulkona säiden armolla.

Belfast Telegraph sanomalehden Austin A125 Sheerline vuodelta 1952. Kuudesti viikossa tällä autolla vietiin sanomalehdet Belfastista Londonderryyn, Pohjois-Irlannin toiseen päähän. Matkan ollessa noin 110km yhteen suuntaan kertyi taivalta 1400 kilometriä viikossa. Tähän vaativaan tehtävään tarvittiin luotettava ja nopea auto, mihin Austinin iso edustusmalli A125 soveltui hyvin. Kuinka paljon auton mittariin kaikkiaan on kertynyt matkaa ei mainittu.

Short Brothersin valmistama SC1 -lentokone suoritti ensilentonsa vuonna 1957. Se oli ensimmäinen lentokone, joka kykeni nousemaan ja laskeutumaan pystysuoraan. Museon kone on toinen valmistettu prototyyppi. Yhteensä viisi Rolls-Royce -moottoria mahdollistaa lentokyvyn vertikaalisesti ja horisontaalisesti. Neljä moottoria on koneen pystysuoraan nousemiseen ja vain yksi moottori riittää eteenpäin viemiseen. Lentäjällä on ohjaamossa hyvät 180-asteen näkymät ympäristöön.

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of